Trädgård

lenaost.se

Lena Palmqvist

Trädgård i fjällen


Det är en utmaning att skapa en trädgård så här långt västerut. Enligt alla zonkartor så hör vi till zon VIII, men dels så tror jag att zonindelningen ändrats en del och sedan går det ju att skapa bättre microklimat runt odlingarna. Eller så får man helt enkelt acceptera att det inte går att odla allt och anpassa växterna efter förhållandet.


Men de "vilda" växterna här är så fina att egentligen behöver vi ingen trädgård. Förutom rödblära, midsommarblomster och fjällvallmo som ni ser här växer även många vårsippor vilt. Och så förstås orcidéerna, eller nycklarna som de även kallas. Jag har köpt en fjällflora för att kunna identifiera de vilda växterna.

På baksidan av huset har Håkan gjort ett planteringsbord till oss. Som golv har vi en gjuten platta, så där kan vi hålla till med att plantera och sätta om, diska krukor och annat stök som hör till trädgårdslivet. Platsen avgränsas av en spaljé och på andra sidan prunkar en fin perennrabatt. Vid rabatten står två stolar där vi sitter och njuter av fägringen.

Förra sommaren anlade vi en damm på framsidan, som vi troligen ska göra om litet nu till sommaren. Men vid dammen står en gammal soffa och där intar vi ofta morgonkaffet.

Det ätbara sköter som sagt min Kära Håkan om. Han vill ha ett "pärlann" och så vill han ha tomater, chili och annat gott. Jag envisas med att odla sallad och kryddor.

Vi har några upphöjda planteringar för grönsaker invid potatislandet.

De björkar som syns på bilden är nu borta och vi har fri sikt västerut mot fjälltopparna.

När Håkan fyllde år 2013 fick han två äppelträd av sina barn. Vi hoppas att de ska klara sig. Förra sommaren blommade det ena så här fint.

Ja, till sist så kommer ett bildspel med växter från vår trädgård.

Tilläggas bör att vi har en liiiten konflikt.... vi gillar också att åka husbil!!!

Men visst vill vi även ha en trädgård och vi har gjort en del små oaser som jag presenterar här.

Den första oasen som jag vill visa är vårt fina Uterum. Här börjar vi utelivet nån gång i mars när solen lyser in och värmer. Då intar vi lunchen här ute, däremot får vi ofta vänta litet längre med middagarna och kvällarna i uterummet. Här "startar" vi också våra krukor. Det är flera sorter av fuchsia, pelargoner, afrikas blå lilja, rosor och så även olivträdet.

Här odlar vi också tomater och andra frostkänsliga grönsaker. Det ätbara är Håkans avdelning och den sköter han med bravur. Under sommaren intar vi de flesta måltider här ute. Det är också ganska spännande att sitta här och titta på ett riktigt åskväder!

På hösten flyttar en del blommor in för att avvänjas inför vintervilan. Den tiden brinner ljusen och lyser upp i höstmörkret. Vi brukar inte använda någon extra värmekälla, men om det behövs så startar vi kaminen och vi har suttit i uterummet både på julaftonen och nyår. Uterummet är ganska stort, ca 27 kvadrat, och utrustat med isolerglas. Uterummet har förlängt vår sommar med flera månader.


                                                                                                                                                                                                   Copyright 2012 © All Rights Reserved