Litteratur

lenaost.se

Lena Palmqvist

LÄSTIPS


Nu är jag i en period då jag läser om "gamla godingar." Köpte hela serien "Roman om ett brott" av Sjöwall Wahlöö i pocket och har läst igenom alla böckerna. Det är märkligt hur aktuella de fortfarande känns trots att de är skrivna på 1960-talet. Förorden i böckerna är skrivna av olika kända deckarförfattare och det ger en extra krydda till boken. I första boken "Roseanna" skriver Henning Mankell i förordet: "Låt mig bara säga att det är sannolikt en av de första kriminalromaner där tiden på ett alldeles självklart sätt spelar en huvudroll."

POESI

Tar nu mod till mig och publicerar några av mina egna dikter.


Jag lånade solen idag

lånade värmen och ljuset.

Vände upp mitt ansikte

och blundade för ett tag.


Bakom mina ögonlock såg jag

blommande ängar

och barfota

dansande barn.


Nu när kvällen mörknat

och solen gått ner

står jag ännu

med ögonen slutna.


Lena Öst

Ögonblicket


Önskar att jag kunde tiden hejda.

Och att fånga rosens doft och solens värme

jag fick.

Hålla kvar din hand i min

en lång sekund.

Men ögonblicket drog förbi.

Kronbladen har fallit,

solen har gått i moln.

Medan du vände dig om

och gick.


Lena Öst

Jag har just nu en gammal kär bok "Flugan och evigheten" av Håkan Nesser i cd-spelaren och som pappersbok "Lappmarksdoktor" av Einar Wallquist. Den senare är utgiven på Bonniers förlag 1944, så det är verkligen en gammal goding.


Igår kväll när jag inte kunde somna låg jag och funderade över om jag möjligen skulle kunna plocka ut ett gäng favoritböcker. Här kommer de, utan inbördes ordning, som det brukar heta:


  • Flugan och evigheten, Håkan Nesser. Den är given bland favoriterna. Rekommenderar att lyssna på den, det ger litet extra. Det är nog tredje gången den ligger i min cd-spelare och jag har den även som pappersbok. Boken suger tag i mig och lämnar mig inte.
  • Désirée, Annemarie Selinko. Jag läste den här boken som väldigt ung och det är något speciellt med böckerna jag slukade när jag var tonåring. Den handlar om Napolon, Paris och om Désirée som senare blev Jean-Baptiste Bernadottes hustru och Drottning av Sverige.
  • Pianostämmaren, Daniel Mason. Den lyssnar jag på som cd-bok och uppläsaren är Krister Henriksson, vilket gör boken ännu bättre. Den här boken är en lågmäld berättelse om en resa över kontinenterna som pianostämmaren Edgar Drake företar sig. Han hamnar så småningom i Burma där han ska stämma en Erardflygel. När jag lyssnar till boken kan jag se bilderna och färgerna, jag hör ljuden från miljöerna och jag känner dofterna. Då kan man väl säga att författarern lyckats.
  • Ulvens sommar, Lars Ulvenstam. Det är samtliga sommarprogram med Lars Ulvenstam i bokformat. För de som lyssnat på honom i radion är det här en guldgruva. Han skriver i sin inledande text: "Det är faktiskt inte mycket som är mer livsbejakande än att tänka på döden. Jag har malt kring de stora livsfrågorna som kärleken, livet och döden i alla år nu. Och folk har tydligen tagit det till sig, mitt på blanka söndagsmiddagen."
  • Broarna i Madison County, Robert James Waller. Det blev ju en storsäljare när den kom 1992 och kanske att det är en riktigt banal historia, men jag gillar språket i boken, poesin.
  • Bruden i Newgate, John Dickson Carr. Det är säkert ingen som idag kommer på att man vill läsa den här boken, men det är återigen en bok jag läste som ung. "Den bästa historiska deckare som någonsin skrivits," står det på framsidan av boken.
  • Greven av Monte Christo, Alexandre Dumas är i samma genre som föregående bok. Den är filmad otaliga gånger och en fantastisk historia. De unga idag läser fantasy, jag läste den här sortens böcker.
  • Sedan finns det några författare som jag inte kan plocka ut en enskild bok av, men som jag verkligen vill nämna. Astrid Lindgren med sina fantastiska böcker för både gammal och ung, jag gillar speciellt när hon berättar om "Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult."                                                   Henning Mankell läser jag med välbehag och jag gillar även gamla pusseldeckare av Stig Trenter, Maria Lang och Agatha Christie.                                          Poesin ligger mig varmt om hjärtat och naturligtvis gillar jag de gamla klassiska författarna, Karin Boye, Bo Setterlind, Nils Ferlin osv. Men en av favoriterna är faktiskt Nils Bolander. Han var född i början av 1900-talet och blev präst och senare även biskop. Gifte sig 1927, men skilde sig efter fem år och gifte senare om sig, vilket var ovanligt på den tiden. Han gav ut inte mindre än sju diktsamlingar. Jag läser även Marcus Birro, både hans poesi och prosa med välbehag. Så har vi Bodil Malmsten kvar. Hennes senaste diktsamling "Det här är hjärtat" ligger framme på bordet och den berör mig väldigt mycket. Jag kan verkligen känna hennes smärta. Har också hennes dagböcker från tiden i Finistére som ger en inblick i vardagsmödorna i Frankrike och allt vad det innebär.

LITTERATUR


Har nog alltid läst böcker. Däremot har jag på senare år mer och mer gått över till att lyssna på talböcker. Vet inte om jag blivit lat, eller vad det är, men det har blivit så.

Jag har tre sektioner av bokhyllan Billy och en hörnkonstruktion. De är helt fyllda av böcker, ändå har jag gjort mig av med flera kassar. Det har gjort ont i själen, men det blir ju även en befrielse. För varje bok jag ger bort eller slänger, kan jag ju köpa en ny.


Här i Undersåker har jag fått ett eget bibliotek. Bokhyllorna är på plats och på en av hyllorna ryms fotografier av mina kära barn.

I biblioteket finns en skön fåtölj med bra läslampa och en cd-spelare för den varianten av böcker. Väggarna har fyllts med tavlor och annat smått och gott. Faktiskt känns det som att jag fått "eget rum."
                                                                                                                                                                                                   Copyright 2012 © All Rights Reserved