Jämtland

lenaost.se

Lena Palmqvist

UNDERSÅKER

Välliste, heter fjället som bildar bakgrund i Undersåker. Om det inte vore för att ett par gamla granar är ivägen så skulle vi kunna se ut mot fjället från baksidan av vårt hus. Nu får vi lov att gå ett par meter för att njuta av utsikten.

Undersåker är en långsträckt by med bebyggelse på båda sidor av E14. Det är drygt en mil västerut till Åre och lika långt österut till Järpen. Här bor drygt 400 personer och enligt Wikipedia så har befolkningen ökat med drygt 100           personer sedan 1960.

Kändisar födda i Undersåker: Richard Richardsson (olympisk guldmedaljör snowboard), Lars Molin (författare), Per Eggers (skådespelare).


Jag måste säga att jag trivs väldigt bra här i Undersåker. Och man kan ju inte göra annat med så vackra omgivningar. Fjäll och vatten! Till sommaren hoppas jag på att komma igång med att fiska. Har fått höra att nedströms Ristafallet står harren.ÅRE

Naturligvis så är det Åre de flesta tänker på när de hör talas om Västra Jämtland. Och Åre är väl "pulsen" här när det gäller turistnäringen.

Det skapas många arbetstillfällen på grund av Åreskutan.

Åre började besökas av turister redan i mitten på 1700-talet.

1910 byggdes Bergbanan och Fjällstugan, och med detta togs det första steget mot att bli en vintersportort.

1940 byggdes Sveriges första släplift, en ankarlift med träbyglar, vid Lundsgården.

1952 byggde SJ Sveriges första linbana för utförsåkartransport (uppdelad i två delsträckor, från Fjällgården och upp på Mörvikshummel) – var av lifttypen korglift, med plats för två stående personer i varje korg.

Jag har tittat på fakta på skistar.com och idag har Åre 102 nedfarter, 46 liftar och det finns tillgång till 31000 bäddar.

FORSARNA

Jag växte ju upp vid Vindelälven och tillbringade egentligen hela sommarloven nere vid älven. Därför kändes det spännande att flytta till västra Jämtland som är ett eldorado för oss som gillar forsar och fall. Här kommer ett urval som verkligen är värda ett besök.


En solig dag i mitten av oktober tar vi en tur till Ristafallet. Fallet ligger i Indalsälven några kilometer nedströms Undersåker. Så här på hösten är ju vattenflödet lågt, jag bara längtar efter att besöka fallet på våren.


En fridlyst, skogbevuxen ö delar av fallet i två delar, den norra och den södra delen. Ön skärmar av fallets halvor så, att den norra halvan inte går att se från den södra stranden och vice versa. Hela området har formen av en jättelik amfiteater. Fallet är totalt ungefär 50 m brett, 14 m högt och flödet är mellan 100 och 400 m3/s, beroende på årstid.


Det doftar höst och luften är klar. Alla löv har fallit från träden och färgerna har allt mera övergått i brunt och grått.

Leker med min kamera och livet känns riktigt skönt.


En annan solig höstdag besökte vi Tännforsen, som är Sveriges största vattenfall,  med en total fallhöjd på 38 meter varav lodrät fallhöjd är 32 meter. Tillsammans med bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på 1920 kvadratmeter.


Och det är lika fantastiskt på vintern.

 I slutet av maj gjorde vi en resa till grannlandet Norge. På vägen hem stannade vi till vid Brudslöjan som ligger precis på gränsen mellan länderna.

Fallet är omkring 24 meter högt och ligger i en smal kanjonbildning.


Vi stannade på parkeringsplatsen vid E14 och hittade stigen mot forsen. Stigen var ganska fin och det fanns spångar och trappor... massor av trappor. Jag har ingen kondition alls och var nära att ge upp flera gånger. Det är nog inte ens en kilometer att gå, men just för att det går upp och ner hela tiden så kändes det hiskeligt jobbigt. Sista biten fick jag också lov att vada barfota i iskallt smältvatten. Men det var mödan värt, och jag kan verkligen rekommendera ett besök. Glöm inte att ta med vatten att dricka, jag drack ur en fjällbäck!!!
Till sist har jag gjort ett bildspel med andra sevärda forsar i min närhet.

Det är Vålåforsen och Handölforsen. Sedan får jag erkänna att bilden med den lilla hängbron är från Norge. Och den lilla strömmen nerför fjället  kan vi se här på många ställen.

Hoppas att jag har fått er intresserade av ett besök i Jämtland.


Fakta är hämtat från Wikipedia


                                                                                                                                                                                                   Copyright 2012 © All Rights Reserved